Nenänhuuhtelu, yksi joogan puhdistusmenetelmistä

Nenän huuhteleminen suolavedellä puhdistaa nenän ja toimii ennalta ehkäisevästi vilustumista vastaan, mutta sillä on myös muita vaikutuksia. Nenänhuuhtelu, jota kutsutaan nimellä 'neti', rentouttaa koko nenäontelon ja positiivinen vaikutus ulottuu koko ympäröivälle alueelle: silmiin, korviin, nieluun, aivoihin - ja näin vaikuttaa myös mielentilaasi.

neti

Netiä voidaan käyttää ilmansaasteiden, pölyn, siitepölyn, virusten ja bakteereiden vaikutusta vastaan. Suolavesi aktivoi limakalvojen pienet värekarvat (cilia), jotka kuljettavat pöly- ja likapartikkeleita pois keuhkoista ja keuhkoputkista. Neti lievittää myös poskiontelotulehduksia. Se voidaan yhdistää hengitysharjoitukseen nimeltään Paljehengitys, joka kuivaa sieraimet nenänhuuhtelun jälkeen. Sen lisäksi Paljehengitys puhdistaa ilmatiet ja lisää veren happipitoisuutta.
Nenänhuuhtelu on vain yksi joogan monista puhdistusmenetelmistä. Muutama yksinkertainen harjoitus, Nauli ja Agnisara, estävät jännitysten kerääntymisen vatsan alueelle. Yhdistettynä suolistonhuuhteluun ne virkistävät vatsanalueen sisäelinten ja rauhasten toimintaa pitäen ne terveinä. 

Suolistonhuuhtelussa, Shankhaprakshalanassa, puhdistetaan koko ruoansulatuskanava suolavedellä. Se poistaa karkeita jännityksiä ja antaa energiaa, ja sen sanotaan tekevän ihmisen aurasta loistavan - energiantäyteinen ja jännityksetön tila.

Yksi joogan perinteisistä puhdistusmenetelmistä on jo useimpien käytössä, hampaiden harjaus nimittäin.

Lue lisää nenänhuuhtelusta (artikkeli englanniksi)
ja suolistonhuuhtelusta (artikkeli englanniksi)

Seuraava: Asana - kehonharjoitukset >>