Suolistonhuuhtelu
Joogaperinne on vanha ja rikas perinne, joka sisältää laajaa tietoa ihmisen kehosta ja mielestä. Yksi osa sitä on joogan puhdistusmenetelmät. Ja niistä taas yksi on suolistonhuuhtelu, joka sanskritinkieliseltä nimeltään on shankhaprakshalana. Shankha tarkoittaa spiraalinmuotoista simpukkaa, joka kuvaa suolistoamme, ja prakshalana tarkoittaa perusteellista pesemistä.
Lämmintä suolavettä juoden ja tehden viisi helppoa joogaharjoitusta, jotka edistävät veden virtausta, huuhdot koko ruoansulatuskanavan suusta peräaukkoon asti. Suolistonhuuhtelu on sisäinen suursiivous, jonka tarkoituksena on puhdistaa, laukaista jännityksiä ja suoda sisäelimillesi kaivattu lepo. Aistit terävöityvät, nivelten jäykkyys ja ihon epäpuhtaudet katoavat. Suoliston jännitysten lauetessa myös hermosto rentoutuu ja tasapainottuu. Tämän voit kokea lisääntyvänä energiana ja mielen selkeytenä. Osana suolistonhuuhtelua noudatat erikoisruokavaliota 10 päivää huuhtelun jälkeen.
Kuinka se tehdään
Suolistonhuuhtelua edeltävänä päivänä paastoat klo 14.00 lähtien, voit toki juoda.
Suolistonhuuhtelu alkaa klo 8.30 tyhjällä vatsalla.
Juot suurehkon lasillisen lämmintä fysiologista suolavettä (0,9 % suolaa) ja teet viisi helppoa joogaharjoitusta, jotka saavat veden virtaamaan eteenpäin suolistossa. Veden oikea suolapitoisuus vaikuttaa siten, että vesi kulkeutuu suoliston läpi imeytymättä kehoon ja verenkiertoon. Jatkat vettä juoden ja harjoituksia tehden ja käyt vessassa aina kun siihen on tarvetta, kunnes vesi noin 16 lasillisen jälkeen on kirkasta.
Tässä vaiheessa teet vatsanhuuhtelun eli kunjalin, jossa täytät vatsan haalealla suolavedellä ja samantien oksennat sen. Kunjal rentouttaa koko vatsan alueen.
Vatsanhuuhtelun jälkeen huuhtelet vielä nenän. Nenänhuuhtelu eli neti tehdään myös suolavedellä ja kannun avulla.
Kaiken tämän jälkeen lepäät noin 45 minuuttia, minkä jälkeen saat ensimmäisen aterian. Se on riisistä ja punaisista linsseistä keitetty pehmeä puuro, joka tarjoillaan gheen kanssa. Tämä ateria käynnistää ruoansulatuksesi hellällä tavalla.
Lopun päivästä otat rauhallisesti. Voit tehdä normaaleja askareitasi, mutta vältä suuria fyysisiä ponnistuksia, äläkä sovi etukäteen mitään menoja samalle illalle. Samana iltana ja seuraavana päivänä saatat olla hiukan väsynyt.
Seuraavat 10 päivää noudatat suolistonhuuhtelun ruokavaliota.
Ruokavalio
Ruokavalion noudattaminen suolistonhuuhtelun jälkeen on tärkeää. Se auttaa suoliston bakteerikannan jälleenrakentamisessa ja tukee kehossa edelleen jatkuvaa puhdistusprosessia, ja vakaannuttaa hermoston tasapainoa.
Suolistonhuuhtelun jälkeinen ruokavalio on helposti sulavaa, yksinkertaista ja neutraalia kasvisruokaa. Se koostuu keitetyistä vihanneksista, viljatuotteista, pavuista ja linsseistä sekä kasvirasvoista.
Kyseessä ei ole laihdutuskuuri, joten joka aterialla voit syödä itsesi kylläiseksi. Tosin ylipainoiset ihmiset usein laihtuvat tätä ruokavaliota noudattaessaan.
Mitä et syö ensimmäisen 10 päivän aikana: liha, kala, kananmunat, maitotuotteet, sokeri (myös hunaja, hedelmät, makeutusaineet), sipulit, raa’at ja paistetut vihannekset, stimuloivat aineet (kofeiini, alkoholi), vahvat mausteet (pippurit, chili, curry, kaneli, kardemumma, inkivääri), ravintolisät (ruoansulatuksesi toimii nyt paremmin ja kehosi saa syömästäsi ruoasta tarvitsemansa ravinnon).
Päättäessäsi dieetin, älä yhdellä kertaa nauti kaikkea mitä et ole kuluneen 10 päivän aikana syönyt ja juonut. Sinulla on hyvä tilaisuus kokeilla kuinka eri ruoka-aineet vaikuttavat kehoosi ja mieleesi.Voitkin nyt tietoisemmin valita mitä syöt, sen sijaan että söisit vain vanhojen tapojesi mukaan.
Jos haluat pidentää suolistonhuuhtelusta saamaasi vaikutusta, jatkat vielä 30 päivää ilman lihaa, kalaa ja kananmunia.
Lue lisää...
Kirjastostamme löydät artikkelin suolistonhuuhtelusta englanniksi >> tai ruotsiksi >>
Seuraava suolistonhuuhtelu: ilmoitetaan myöhemmin.
