Opetus työpaikoilla
Oikein toteutettu rentoutusmenetelmä voi tehokkaasti tukea ihmisen psykofysiologista hyvinvointia, ennaltehkäistä ja parantaa.
Jooga on ikivanha menetelmä, ”ihmistiede”, joka sisältää erilaisia harjoituksia kehon ja mielen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja palauttamiseksi. Jo keveät ja helpot kehonharjoitukset, jotka eivät vaadi aiempaa kokemusta, laukaisevat tehokkaasti lihasjännityksiä. Hengitys peilaa ihmisen mielentiloja, se osoittaa oletko rentoutunut, hermostunut, selkeä, kiihtynyt jne. Joogan hengitysharjoituksissa hengityksen rytmiin ja syvyyteen vaikutetaan tietoisesti. Kun nämä harjoitukset opitaan perusteellisesti ja niitä käytetään säännöllisesti, eivät ”ei toivotut” mielentilat tartu niin helposti. Syvärentoutus rentouttaa tehokkaasti kehon lisäksi myös mielen eri kerrokset. Meditaatiotekniikkaa seuraamalla voit saavuttaa tyynen ja selkeän tilan, joka seuraa mukanasi lopun päivää.
Monilla kuluu paljon aikaa kodin ja työpaikan välisiin matkoihin, ja jos siinä välissä vielä pitäisi ehtiä harrastusten pariin, saattavat viimeksi mainitut jäädä väliin. Tämän vuoksi työpaikalla tapahtuva säännöllinen (kerran viikossa) työpäivän alkuun tai loppuun tai vaikka lounastauon yhteyteen sovitettu rentoutus / jooga voisi olla monelle toteuttamiskelpoisempi vaihtoehto. Yleensä tällä tavoin toteutetuilla kursseilla osallistumisprosentti on suuri. Tilan suhteen vaatimukset eivät ole kovin mittavat (riippuen tietysti ryhmän koosta). Esimerkiksi kokoustila, jossa tuolit ja pöydät voi tilapäisesti siirtää syrjään, riittää mainiosti. Opetuksen sisältö ja kesto voidaan räätälöidä toiveiden mukaan. Muutamia esimerkkejä: 30-45 minuuttia, joka sisältää joitakin kehonharjoituksia ja rentoutuksen, 30-45 minuuttia, joka sisältää syvärentoutuksen ja tai meditaation, 60-90 minuuttia kehonharjoituksia, hengitysharjoituksia ja syvärentoutus.
Myös työhyvinvointipäivään kannattaa sisällyttää joogaa ja meditaatiota.
Tänä päivänä ”joogan” tarjonta on suuri, mutta opetuksen laatu ja sisältö eivät välttämättä vastaa sitä mistä joogassa alun perin on kysymys. Usein sitä opetetaan yhtenä liikunnan lajina ja tarpeettomasti modernisoituna, sulkien pois monia oleellisesti siihen kuuluvia osa-alueita, jolloin vaikutuksetkaan eivät ole yhtä kattavia kuin ”alkuperäisen” joogan.
