Miksi huuhtoa nenä?

Nenänhuuhtelu on joogamenetelmä nimeltään neti. Nenä huuhdellaan lämpimällä fysiologisella suolaliuoksella (vedellä johon on lisätty 0,9 % suolaa).

Netiä suositellaan nenän ja sen sivuonteloiden erilaisia vaivoja vastaan, tehostamaan nenähengitystä, lisäämään mielen selkeyttä ja joogaan ja meditaatioon valmistavana harjoituksena.

Monet huuhtelevat nenän aamuisin saadakseen päivälleen pirteän alun, toiset työpäivän päätteeksi - varsinkin jos työskentelevät pölyisessä ymäristössä.

Tämä yksinkertainen menetelmä puhdistaa ja kosteuttaa nenän ja limakalvot. Limakalvojen pinta - sieraimissa, poskionteloissa, henkitorvessa, keuhkoputkissa sekä nenän ja keskikorvan välisessä käytävässä - on mikroskooppisen pienten värekarvojen (cilia) peitossa.

Nenänhuuhtelu stimuloi värekarvojen laisevaa liikettä, joka poistaa limaa, pölyä, siitepölyä, bakteereita ja viruksia limakalvoilta.

Muun muassa tämän johdosta neti voi lievittää ja ennaltaehkäistä vilustumista, poski- ja otsaonteloiden tulehduksia, astmaa, hengitystie allergioita ja tulehduksia, samoin kuin ilman epäpuhtaudesta johtuvia vaivoja.

Kuivassa sisäilmassa limakalvot saattavat kuivua ja värekarvojen toiminta heikentyä. effectiveness by drying out the mucous membranes. Nenänhuuhtelu korjaa tilanteen palauttamalla limakalvojen luonnollisen kosteuden. Se lievittää limakalvojen turvotusta ja näin myös nenän tukkoisuutta. Neti voi lievittää myös raskauden aikaista limakalvojen turvotusta ja nenän tukkoisuutta. Samoin sillä voi ennalta ehkäistä kuorsausta.

Nenänhuuhtelu rentouttaa ja virkistää silmien ja otsan alueen, mikä voi lievittää jännityksestä johtuvaa päänsärkyä. Näkö- ja hajuaisti saattavat terävöityä. Monet ovat havainneet nenänhuuhtelun suureksi avuksi lopettaessaan tupakoinnin.

Kun huuhtelet nenän säännöllisesti, on sinun helpompi hengittää nenän kautta. Silloin sisään tuleva ilma suodattuu ja lämpiää. Typpimonoksidi, jota muodostuu pieniä määriä nenän sivuonteloissa, kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin ja laajentaa keuhkojen verisuonia tehostaen veren hapenottokykyä.

Monissa maissa nenänhuuhtelu on tunnettu tehokkaana kotikonstina vilustumista vastaan. 1900-luvun alussa myytiin kannuja ja ruiskuja tähän tarkoitukseen apteekeissa eri puolilla Eurooppaa. Käytäntö kuitenkin unohtui, kunnes se uudelleen heräsi henkiin 1970-luvulla kun kiinnostus joogaa kohtaan alkoi lisääntyä.

Monet lääkärit ovat tänä päivänä havainneet menetelmän edut ja suosittelevat sen säännöllistä käyttöä.

”Nenän huuhtelu parantaa yleistä terveydentilaasi. Mitä säännöllisemmin huuhdot nenän sitä parempi ja pitkäkestoisempi on sen vaikutus terveyteen.” (Prof. Thomas Schmidt, MD, Hannoverin lääketieteellinen yliopisto)

More about Nose Cleansing (artikkeli englanniksi).
Läs mer om nässköljning (artikkeli ruotsiksi).