Joogan hengitysharjoitukset

Puhumme jännityksistä lihaksissamme ja jännityksistä tavassamme hengittää. Emme havaitse epäsäännöllisyyksiä ja tiedostamattomia jännityksiä tavallisessa hengityksessämme, koska olemme tottuneet niihin. Mutta ne kokemukset, jotka ovat jättäneet jälkensä alitajuntaamme ovat varastoituneet kehomme lihaksiin ja hengityksemme rytmiin.

"Sulje oikea sierain peukalolla ja hengitä sisään vasemman sieraimen kautta. Sulje nyt vasen sierain nimettömällä, avaa oikea ja hengitä ulos oikean sieraimen kautta. Hengitä sisään oikean sieraimen kautta ja ulos vasemman kautta... Hengitä hitaasti, syvään ja äänettömästi, ja pitämättä taukoa kierrosten välillä..." Näin alkaa vuorosierainhengitys, Nadi Shodana.

Kun työskentelemme hengityksen parissa, voimme vähitellen hellittää yllä mainitun kaltaisista jännityksistä. Saamme voimaa käsitellä ongelmamme menestyksekkäästi ja energiaa, jotta kykenemme jättämään masennuksen ja tekemään sitä mitä todella haluamme tehdä elämässämme. Muutama epäonnistuminen tai ikävä kokemus ei tarkoita, että emme voisi toteuttaa itseämme ja päästä eteenpäin elämässämme.

Kehon hienoimmat energiavirrat puhdistuvat tukoksista ja estoista, jotka haittaavat ajatustemme ja tunteidemme vapaata virtaa, ja jotka usein samentavat aistimme ja aiheuttavat hankaluuksia tunne-elämässämme. Meiltä puuttuu se voima ja tasapaino, jonka riittävä ja tasaisesti jakautunut energia tuottaa. "Ihminen joka säteilee" sanomme, ja jos ajattelemme mitä itse asiassa tarkoitamme, paljastaa kieli, että kyse on energiasta: kyvystä olla läsnä tuntematta itseään vähäpätöiseksi, kyvystä olla vastaanottava ja luova - kyvystä kokea ja kommunikoida.

Joogan hengitysharjoitusten avulla tulemme tietoiseksi energiastamme ja opimme hallitsemaan sitä. Tämä on sanan pranayama merkitys ja näiden harjoitusten tarkoitus.

Lue lisää joogan hengitysharjoituksista (artikkelit englanniksi).

Why hold the breath? (Miksi pidättää hengitystä?)

Nadi Shodana’s influence on the brain (Nadi Shodanan vaikutus aivohin)

The Source of Energy (Energian lähde meditaatio)

Psychic Energy (Psyykkinen energia)

Seuraava: Mudra – energian muoto >>